top of page
Obrázek autoraKuboj

VIA ALPINA YRC den 11. až 13.

Certosa di Senales → Cardano

27,2 km, ↑ 2407 m, ↓ 2207 m 28,3 km, ↑ 2369 m, ↓ 2177 m 35,6 km, ↑ 563 m, ↓ 2172 m Celkem: 351,4 km


SARNTALSKÉ INTERMEZZO


Původně jsme si mysleli, že sekci mezi Ötztáčema a Dolomáčema povětšinou odtravezujem, ale nakonec se z toho staly docela dost náročný dny zejména kvuli převýšení. Krásný traverzíčky po Alta Via di Merano vedly divokými provoněnými jehličnatými lesy, ze kterých šel před setměním strach. Vždycky trochu nahoru a pak trochu dolu, takže se to do večera slušně nasčítalo. Sestupy a výstupy do Merana a pak Bolzana byly jednorázový dolení z 2000 na 300 m n. m. a pak zase nahoru. Stálo to spoustu sil a přitom tu bylo mrtě úseků nezáživný civilizace.. V týhle sekci Via Alpina Yellow dvakrát vede lanovkou. Wtf? Kdo to na dálkový trase vymyslel? Člověk tu několik týdnů dobrovolně jde pěšky, tak proč by měl jezdit lanovkou? My šli samozřejmě vše po stezkách toto jsme nechápali. Za příjemný však považuju návštěvu prádelny (po 13 dnech hiku), Mekáč, luxusní gelato v Bolzanu a první spaní na záchodech ever při horní stanici lanovky. Příjemný a čistý family toilet.


Zvláštní byly taky setkání s místními. Milej pán se psem nás nechal přespat u sebe na pozemku s krásnym výhledem. V jedný hüttce jsme si chtěli uvařit na terase a když jsme se zeptali, jestli můžem, dostali jsme odpověď: „No samozřejmě, my jsme tu pro všechny.“ O dva dny později jsme byli vyhozeny z hüttky kvůli vaření i přesto, že jsme si tam koupili kafe a džus. Dostli jsme rázně za uši: „Tohle tady nemůžete dělat, tohle je resturace. Jestli nemáte peníze, tak si jeďte domů.“ Pohostinnost vs vypadněte, slušnej kontrast.


Celkově tenhle úsek až tak žhavej nebyl a cítím se trochu v emocionálním útlumu. Ale i s tím se na dlouhym trailu počítá. Za zmínku však tentokrát stojí výhled z vrcholu Giogo della Croce (2084 m n. m.) v Sarntalských Alpách, kde jsme viděli od Brenty až po Marmoladu. Bereme to jako nucenej přesun od ötztalských třítisícovek knádherným Dolomáčům. Těšíme se na další parády!


Zásadní ponaučení: Nenechávejte svá ultralehká pěnová skladací sedátka na kameni u řeky. Zafouká a zmizí v proudu vzpomínek.


Randálům zdar! Kuboj
















54 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page